Wednesday, October 28, 2009

Syair Si Goreng Pisang

28 Okober 2009
jam 11.46 malam.
cuaca sejuk-sejuk sedap peluk bini.


ini goreng pisang, bukan ayam serama.

goreng pisang
kau lah sumber inspirasi
selalu dihati
makan sorang tak ingat bini

goreng pisang
ku cicah mu dengan sambal kicap
lalu lu gua kasik 'ngap'
rasanya memang sedap

goreng pisang
seringgit dapat dua
dua ringgit lu dapat lima
eh akak tolong kira lima ringgit ya

goreng pisang
kedudukan lu disimpang simpang
memang menjadi tumpuan orang
kalau tak jumpe lu tengok sign board tulis " goreng pisang"

goreng pisang
legend name lu tak boleh buat maen
tak dapat lu, gua naek hangen
silap-silap gua balun benda 'laen'

selesai sudah syair si goreng pisang
gua persembahkan untuk lu orang
hei mengidam anak rantau di negeri orang
goreng pisang rangup buatan simpang.


syair ini gua dedikasikan dekat kawan-kawan, musuh-musuh, makcik-makcik kleaner, makwe-makwe khasnye dan penjual goreng pisang diseluruh dunia yang masih hidup atau meninggal dunia. maaf andai tersilap bahasa atau kata.


p/s: baca dengan nada syair yang betul untuk penghayatan yang lebih berkesan.

15 comments:

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

mak gua meniaga goreng pisang
lu kalau nak beli lu kena merantau ke lumut
terbaek punya
hahahaha

Rajuna said...

pisang goreng rengit di depan taman maju jaya dan taman rengit. saling berentap. saksikan!

demang said...

mannequin-lumut? gile jauh, cuak gua bace.

rajuna-mana satu orang bugis gua beli. gua bias

Alia N. said...

sumpah tak boleh bla. ><

butterflyana said...

kamu dah knape ni demang?
haha.
mungkin effect menghadapi test mlm tadi?

musykil.

faqhrule said...

alahhh tulis entri sebab tergoda dengan status gua petang semalam kan mang? hahaha

fitriah said...

goreng pisang tu sumpah nampak sedap. pasni buat syair cempedak goreng pulak eh. hee ;p

babymiLosh said...

fit,, jgn la sebot cempedak goreng! i terujaaa! hahaha...

goreng pisang,,
i loikeeee yg lembek2.. haaaaa ;)

alepzuhri said...

demit
tringat kat awek goreng pisang lumut
diburu dan disanjungi
haha

YobSumO said...

gila touching memori memori goreng pisang.

chipsmore said...

terliur tengok goreng pisang ni...hehe..

btw, i link u k ;)

bungacahaya said...

Lapar aku....dh kul 10 mlm mana nk carik ni...

Tima kasih sbb wat aku lapar....

PEACE

demang said...

sori member.gua busy lately. exam some more.

alia-sumpah u kena try dulu la.=)

yana-efek lapa ni terjadi pasal test serta larangan keluar kem kepada kadet. cafe pula tidak ade menjual goreng pisang.arghhhh

faqhrule-lu punca faqhrule.gua mau pow lu goreng pisang.

fitriah-syair cempedak goreng? wow u kena buat pulak k.hehe

babymilosh-nape u suke lembek2? pelik

alep-gua cuak awek goreng pisang tue.celake gile cerita pasal dia

yobsumo-touching? lu sensitip gile lah.haha

chipsmore/cik epal-eh u disini juagk.suke2.btw thanx link.=)

bungacahaya-same-same.kalau malam2 kamu boleh mencube buat sendiri. tesco ade pisang mungkin

Pije. said...

lawa sungguh taukeh goreng pisang,
lu silap pegang,
lu kena lempang.
ada berani kah demang?


eeeh.
i pon pandai berpuisi lah.
haha :p

fievelski said...

apsal goreng pisang ko mahal bebeno? singgit dapat dua jer? halamak. ke aku yang dah lama tak revise harga goreng pisang pasaran sebab kudapan petang dah digantikan dengan ciskek secret recipe.haha