Tuesday, June 23, 2009

gua tanya lu jawap 1: hantaran anak dara

akhir-akhir ni, gua tengok dah macam trend anak dara,janda,andartu mintak hantaran yang tinggi tinggi.kalau nak compare ngan dulu-dulu lah,gua rase benda ni tak adalah se extreme sekarang.ape kes minah kilang pun nak mintak rm 20000?. gila apa,bukan rm 2000.rm 20000 bai.

lepastu, hantaran tinggi-tinggi ni dah macam jadik satu perlumbaan pulak .paling-paling koman pun rm10000. tu tak masuk lagi makan-makan kenduri, duit kopi rempit-rempit yang datang maen kompang, rokok-rokok orang tua,kain batik makcik makcik, duit pengeras tok kadi.kering bai,kering. nak nak kalau dapat bakal isteri/mertua yang tak mahu tong-tong duit.perghhhh,merasa lah lu brader.

lagi satu, kalau kat kampung kampung tu,dengar je cerita anak si joyah ni dapat hantaran rm50000, gua rase setahun pun tak habis cerita kena jaja.kedai kopi dengar cerita tu, dewan orang ramai pun otai-otai kampung bising-bising pasal hantaran,makcik-makcik duduk kat tangga ngumpat ngumpat sane sini. begitulah hebatnya penangan hantaran ni kan.

kalau kat bandar pulak, kalau boleh si pengatin ni nak jemput artis sane, artis sini memeriahkan majlis perkahwinan.hotel besar-besar,kek bertingkat-tingkat, konon-konon eksklusif.padahal menggigil nak buat fast loan kat bank rakyat.piiiiiiiirahhh.

so sekarang ni gua fokus kepada hantaran anak dara.
dan apakah yang membuatkan hantaran tu semakin lama semakin tinggi?

"gua rasalah( gua rasa je) hantaran semakin tinggi diletak menandakan semakin berharga anak dara yang dibela itu."


tapi kat sini gua ada satu pertanyaan pulak kat lu orang semua. harap lu boleh tolong jawapkan.

"lu rase berbaloi ke nak bagi hantaran tinggi-tinggi kat anak dara yang dah TAK ADA DARA?"

gua betul-betul musykil ni. gua perlukan pendapat lu orang.sila komen ya!

13 comments:

Budak.Baek. said...

maybe, maybe laa..sbb ank dara zmn skang dh blaja tinggi2,nk blaja tinggi tu pun bkn free, setiap ceruk ngorek duit nk byr...maybe gk kalu keja nnt gaji pon sedap, so sbb tu mhl sket. everything come wif a price. once again, maybe......

demang said...

ada betul
tapi soalan yang dihighlightkan

"lu rase berbaloi ke nak bagi hantaran tinggi-tinggi kat anak dara yang dah TAK ADA DARA?"

jawab jgn x jawab budak baek
=p

Fatin Farhana said...

"lu rase berbaloi ke nak bagi hantaran tinggi-tinggi kat anak dara yang dah TAK ADA DARA?"

berbaloi je kalo laki pon dah takde teruna
ayat basic - perempuan baik untuk lelaki baik jugak

Miss Jezzebelle said...

hahhaha..ko kan banyak duit.bli baju kt topman, zara, belanja bakal bini 20k ape ader hal?

demang said...

fatin farhana- macam mana lu nak tau laki2 itu sudah tiada terunanya?

miss jezzebelle-gua beli baju kat pasar malam saja. jenama-jenama lu sebut tu xdak langsung dalam almari gua

maelbest said...

there so many ways a girl can lose their dara. sama ada dara ke x itu x penting, tp mcm mane die hlg tht dara lebih pntg. klu hlg sbb 'kebebasan' amalan hidup itu pndi2 menjwb.
tp la kan, at the end of the day, sape pedulik ada dara ke x? ade teruna ke x? are u going to bahagia dgn semua tuh sepanjang hayat????
hahaha

Kiddouz Kiddoulicious said...

ade duit, hati suke, sume jalan...

kalau rase mahal sgt n not worth it, blah je.. xbuloq la..

Yaty said...

it's a term "jual anak kot"
hahaha
kalu letak harge tinggi2 pon
lastnye laki xde bajet nk kawen
nk ckp padan muke kt ank sendiri sbb xdpt kawen?
takkn kot ;p

ika gawus said...

org slalu letak hantaran setaraf dgn pendidikan? contohnye, kalo pmpn 2 ada diploma 10 ribu, kalo degree, lagi tggi.. kalo master, tiggi lagi, pastu kalo ade PHD...
haa.. mmg xkawen ar die..
ape kes?!

BOURNE said...

haha..lu da pkir nk kawin ka??
lain mcm je bnyi...

Budak.Baek. said...

erm wlpon sy dr kaum hawa tp bab ni sy mmg sukung, xleh a ltk high price pd bnda da x elok kn..

so, laki zmn skarang da blaja tetinggi tu, pandai2 la soal selidik bkl bini korang, buat soal siat, kalo blh hire fbi ke, interpol ke, selidik smpai ke lubang cacin..

XD

langkasuke said...

tak payah bagi hantaran.. bagi mas kawin je. buat yang wajib lagi senang..

Aminah said...

virginity tu soal kedua....yg penting keikhlasan...bile ikhlas..kite trima seadanya....tak kisah dengan kisah silamny...every person hve their own reason...ala...t da mlm ptma...da tebuk..da takde dara gak.same je...bukan benda tu permanent.cinta atasi segala2 nya...